Jorgensen EasyTech

Dezynfekcja w zakładzie mięsnym

Zakład mięsny Strawa uzyskał lepszą trwałość produktów

Ozonator UVC zakład mięsny

Za sprawy techniczne w zakładzie i za codzienną pracę z urządzeniem FLO-D Mini odpowiada Jarosław Świerczewski. „Obsługa urządzenia jest prosta i intuicyjna. Po ustawieniu w pomieszczeniu wystarczy podłączyć do prądu, ustawić czas zabiegu, włączyć i wyjść. Pestka.” – Mówi z uśmiechem. 


Trudna walka

W ostatnich latach zakład mięsny Strawa walczył, aby osiągnąć odpowiednią trwałość swoich produktów. W asortymencie firmy znajdują się produkty wysokiej jakości, w tym popularna seria produktów tzw. ambient, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Prokurent firmy, Maria Krok, w swojej poprzedniej pracy kierowała laboratorium. Naturalnie więc w firmie od dłuższego czasu ściśle monitorowano występowanie bakterii i pleśni w pomieszczeniach produkcyjnych. „Z badań wynikało jasno, że problemy z trwałością produktów wzięły się z trudności zwalczania pleśni i bakterii w wielu pomieszczeniach na produkcji”.

Od początku 2016r. kieruje firmą nowy prezes, Krzysztof Janowski, który przeszedł do małej firmy po długiej karierze w zakładach zupełnie innej wielkości. „Obserwowane trudności były ewidentnie  związane z brakiem odpowiedniej infrastruktury. Wyglądało na to, że, aby poprawić sytuację, trzeba ponieść duże nakłady inwestycyjne w wentylację mechaniczną i filtry. Taką inwestycję byłoby małej firmie trudno „udźwignąć”.

Nowa technologia

Na szczęście z pomocą przyszła nowatorska technologia dezynfekcji ozonem wygenerowanym przez promieniowanie UV-C. Kompaktowe i mobilne urządzenie FLO-D Mini jest włączone na ustawiony czas w wybranym pomieszczeniu po myciu i dezynfekcji oraz oczywiście po opuszczeniu hal przez pracowników. Tą metodą dezynfekcja dociera wszędzie, do kątów, kratek, szczelin i kanałów wentylacyjnych, do nawierzchni chłodzących parowników.

Wyniki mikrobiologiczne poprawiły się niemal natychmiast, a po kilku tygodniach użytkowania nowej metody dezynfekcji, stwierdzono również ogromną poprawę wyników występowania ilości zarodników pleśni na halach produkcyjnych.

Wygraliśmy

„Bardzo nam odpowiada elastyczność rozwiązania, która pozwoli na regularną i systematyczną dezynfekcję wszystkich pomieszczeń zakładu po kolei, od chłodni surowca poprzez halę rozbioru, przetwórnię, dojrzewalnie i pakownię. Jestem przekonany, że bardzo duże znaczenie ma m. in. uzyskany efekt odkażania parowników”.

„Można teraz śmiało powiedzieć, że wygraliśmy – przedłużyliśmy przydatność do spożycia kluczowych produktów, co przełożyło się na znacznie lepsze możliwości handlowe. To dla nas wielki krok do przodu, a do tego dochodzą oszczędności w stosowaniu chemii, wody i robocizny. Dla nas to rozwiązanie to strzał w dziesiątkę”, podsumuje prezes Janowski. Kabanosy Strawa

Firma ,,STRAWA'' powstała w grudniu 1990r. jako rodzinna spółka w oparciu o własny kapitał. W 2006 roku większość udziałów w firmie przejęła Agraimpex sp. z o.o., która kontynuuje i rozwija dobre tradycje produkcyjne poprzednich właścicieli.

Zakład produkcyjny zlokalizowany jest w jednym z najczystszych ekologicznie regionów Polski, w okolicach Puszczy Kampinoskiej. Dzięki starannej selekcji surowca używanego do produkcji jak i ścisłemu przestrzeganiu zakładowych norm jakości udało się firmie uzyskać wyroby o niepowtarzalnym, tradycyjnym polskim smaku i aromacie. Starania zakładu docenili klienci, którzy od lat kupują wyroby firmy ,,STRAWA''.

 

Opis urządzenia